Капитанът отиде на обяд и моряците завзеха кораба

Оригинално заглавие: The Captain Is Out to Lunch and the Sailors Have Taken Over the Ship
Автор: Чарлс Буковски
Преводач: Марин Загорчев
Оформление на корицата:
Страници: 160
ISBN: 978-619-218-047-8
Година на издаване: 2021

14.00 лв.

За „Капитанът отиде на обяд и моряците завзеха кораба“

 

Чарлс Буковски (1920 – 1994), знаменит представител на бийт-поколението, антиконформист и бунтар, е един от най-тиражираните и превеждани американски писатели. Автор е на 50 книги – поезия и проза. С непоносима прямота, виртуозност на перото и страховит хумор той мощно пише за бруталност и секс, за лудост и отхвърленост, за поривите, провалите и отчаянието.

В последната си творба – „Капитанът отиде на обяд и моряците завзеха кораба”, издадена посмъртно, Буковски е все така ексцентричен, язвителен и проницателен в размислите си за писането, смъртта, парите, авторитетите и абсурдите на човешката природа. Книгата е илюстрирана от друга легенда на ъндърграунда – художника Робърт Кръм.

„Творческият период на повечето писатели е кратък. Те слушат хвалебствия по свой адрес и им вярват. Има само един върховен съдия на написаното и това е писателят. Ако слуша критиците, редакторите, издателите, читателите, с него е свършено. И разбира се, когато се замае от славата и богатството, можеш да го изсипеш в канала при лайната.
Повечето хора не са готови за смъртта, нито за своята, нита за чуждата. Тя ги шокира, ужасява ги. Страшно ги изненадва. По дяволите, изобщо не би трябвало да я има. Аз нося смъртта в левия си джоб. Понякога я изваждам и й говоря: „Здрасти, бейби, как си? Кога ще дойдеш за мен? Ще те чакам.” - Чарлс Буковски

 

Отзиви

 

„Буковски шокира публиката със своя нелитературен стил, с редкия си, безцеремонен език и със страстта си да каже нещата поновому. Той пренесе живото слово по страниците на книгите си и по този начин очарова читателите, отдавна уморени от стерилността и отчуждаващата скованост на американската литература.“ - Джей Дохърти

Допълнителна информация

Корици

Меки

Формат

14 х 21 см

Език

Български

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Капитанът отиде на обяд и моряците завзеха кораба”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Заглавия, които може да харесате