Полет над кукувиче гнездо

Оригинално заглавие: One Flew Over the Cuckoo’s Nest
Автор: Кен Киси
Преводач: Мариана Неделчева
Оформление на корицата: Игор Шемтов
Страници: 336
ISBN: 978- 619-218-028-7
Година на издаване: 2020

22.00 лв.

За „Полет над кукувиче гнездо“ на Кен Киси

В отделение на психиатрична клиника безметежно властва деспотичната старша сестра мис Рачид. Тя манипулира и държи в подчинение не само болните, но лекарите и целия персонал. Нещата се променят, когато постъпва нов пациент - Рандъл Патрик Макмърфи, дребен мошеник и комарджия, но също дързък, темпераментен бунтар, който симулира психично разстройство, за да избегне присъда в трудов лагер.

Здраво вкопчен в живота, Макмърфи поема лидерството, сплотява пациентите и се опълчва срещу диктатурата на старшата сестра, като открито нарушава правилата. Но това неподчинение, което започва като спорт, скоро прераства в безмилостна битка, в тотална война между двама непримирими противници.

Вълнуващ и забавен, но в крайна сметка трагичен, романът на Кен Киси се нарежда сред най-стойностното в съвременната литература. През 1975 година творбата е екранизирана от Милош Форман, филмът печели пет оскара в основните категории и е определен от критиката за един от двайсетте най-добри филма за всички времена.

 

Отзиви

„Могъщият поетически реализъм, съдържащ се в романа на Кен Киси, издига изтъркания сюжет за живота В едно отделение за душевно болни до абсурден, всеобхватен, сякаш излязъл изпод перото на Оруел разказ за същността на човешката природа.“ - сп. „Лайф"

„Блестяща притча за доброто и злото, истинско литературно постижение.“ - сп. „Ню Йорк Таймс Бук Ривю"

„Вик на протест срещу догмите на антихуманното общество и срещу онези които властват в него.“ - сп. „Таим"

„Кен Киси е създал един свят - убедителен, жив, пулсиращ. Той притежава голям и силен талант и е написал голяма и силна книга.“ - сп. „Сатърди Ривю"

Допълнителна информация

Корици

Меки

Формат

14 х 21 см

Колекция

Класика

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Полет над кукувиче гнездо”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *