Алберт Айнщайн_анекдоти
Човекът Алберт Айнщайн

Алберт Айнщайн е известен като един от най-влиятелните учени на XX век, автор на теорията на относителността и носител на Нобелова награда за физика. Но това, което не всички знаят е, че един от най-разпознаваемите учени в цял свят, чието име се е превърнало в синоним на гений, е бил голям шегаджия. Умеел да се шегува дори със самия себе си – ценно качество, което малцина днес притежават.

Близките му приятели го описват като общителен, жизнерадостен, дружелюбен, отзивчив и остроумен човек, с великолепно чувство за хумор и добро сърце. Айнщайн бил страстен почитател на музиката, а сред любимите му композитори се нареждали Бах, Моцарт, Шуман, Хайдн, Шуберт и Брамс. Свирил прилично на цигулка, с която никога не се разделял.

Увличал се от филателия, градинарство и ветроходство, макар че никога не се научил да плува. Бил запален читател и се изказвал с възхищение за прозата на Толстой, Достоевски, Дикенс и пиесите на Брехт, но към киното и театъра проявявал необичайно равнодушие. Не употребявал алкохол, но бил закоравял пушач.

В бита си изобщо не бил претенциозен и не обръщал никакво внимание на комфорта. Когато се бръснел използвал същия сапун, с който се миел: „Два различни сапуна са нещо твърде сложно за мен,“ шегувал се той. Предпочитал да пътува в трета класа и да отсяда в евтини хотели. А облеклото му било още по-просто – пуловер и сандали.

 

Алберт Айнщайн

В  края на живота си Алберт Айнщайн формулира накратко своята ценностна система:

 „Идеалите, които ме тласкат напред по пътя, тези, даващи ми винаги кураж да се изправя срещу предизвикателствата на живота, са истина, доброта и красота. Без връзка с хора, споделящи подобни мисли, без хора, изпълнени с любов и интерес към това което вършат, животът би бил пуст и празен. Обикновените материални неща, имоти, предмети, богатство, лукс – те за мен са истинските достойни за презрение.”

 

Подбрахме 7 забавни анекдота от сборника с афоризми на Алберт Айнщайн “За вселената и човешката глупост”, които показват блестящият учен в различна светлина и вероятно ще повдигнат настроението ви.

1.
Веднъж попитали жената на Айнщайн дали разбира теорията на относителността.

– Не – отговорила тя, – но познавам съпруга си и знам, че може да му се има доверие.

2.
Помолили Айнщайн да обясни теорията на относителността.

–       Поставете ръката си върху нагорещена печка и една минута ще ви се стори цял час – заявил той. – Поседете един час до хубаво момиче и ще ви се стори като минута. Това е относителността!

3.
Когато пристигнал в Принстънския университет през 1935 година и го попитали какво му трябва за кабинета, Айнщайн отговорил:

–       Бюро, няколко бележника, молив и голямо кошче – за да побере всичките ми грешки.

4.
Веднъж Айнщайн заявил, че второто му велико хрумване след теорията на относителността била идеята да сложи яйце в тенджерата, докато си вари супа, за да си направи рохко сварено яйце, без да се налага да цапа втори съд.

 

Алберт Айнщайн_теория на относителността

5.
Когато бях млад, забелязах, че палците винаги правят дупки в чорапите ми – спомня си веднъж Айнщайн. – Затова спрях да нося чорапи.
6.
Веднъж показали на Айнщайн осемнайсетмесечния син на негов по-млад приятел. Бебето погледнало набръчканото лице на стария физик и се разревало.

–       Ти си първият от много години насам, който изказва истинското си мнение за мен – заявил Айнщайн.
7.
Съпругата на Айнщайн често му натяквала, че трябва да се облича по-официално, когато отива на работа.

–       Защо е нужно? – контрирал той. – Там всички ме познават.

Когато трябвало да участва в една голяма конференция, тя пак го помолила да се облече малко по-спретнато.

–       Няма смисъл – отговорил той. – Там никой не ме познава!
Още забавни анекдоти и афоризми ще откриеш в сборника “За вселената и човешката глупост” на Алберт Айнщайн.

Още от колекция “Афоризми”

Може би ще искаш да прочетеш още…