Шахматни етюди или 32 черни полета

Автор: Николай Петков
Оформление на корицата: Игор Шемтов
Страници: 228
ISBN: 978-619-218-086-7
Година на издаване: 2023

15.00 лв.

За „Шахматни етюди или 32 черни полета" на Николай Петков

„Шахматни етюди или 32 черни полета“ събира разкази за гениални играчи и истински значими моменти от историята на шахматната игра.

След предишната шахматна книга „32 бели полета” тук, на вниманието ни, са представени 32 черни полета. Противопоставянето на „белите” шампиони с „черните” не-шампиони е колкото необходимо, толкова и привидно. Доколко бялото е бяло и черното – черно?

Някои от най-знаменитите случки в историята на шахматната игра са свързани не с грандиозен успех, а с наглед малки, но запомнящи се житейски епизоди. Те разкриват не само участниците в тях, а епохата с нейните ценности. Оказва се, че черното всъщност не е само тъмно, бялото не е само светло, че и двете имат своята пъстра и многоцветна красота. Всичко това е разкрито по прекрасен начин в тази книга.

Шахматната игра е фон, на който са разказани съдбите на гениални играчи – толкова екстравагантно и провокативно, колкото само Николай Петков умее. Именно тази страст и тази вдъхновеност, съчетани с отлично познаване на фактите, и смесването на действителното с възможното, превръща сюжетите в някаква приказна биография на големите „неудачници” в битката им за място на шахматния Олимп. Неудачници ли? А може би щастливци, изкачили се по стръмните шахматни хребети до мястото, което им дава прекрасна гледка, без да страдат от липса на кислород и загуба на съзнание от прекомерната височина... Достигнали са до там, докъдето са искали, и са тръгнали да покоряват нови върхове в други области." ММС Николай Йорданов

Допълнителна информация

Корици

Меки

Размер

14 х 21 см

Колекция

Български автори

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “Шахматни етюди или 32 черни полета”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *